Na Corona ligt Legionella op de loer

Legionella na corona

Nu het coronavirus om veel aandacht vraagt, bestaat de kans dat we andere ziekteverwekkers, zoals de legionellabacterie vergeten. Op dit moment werkt iedereen zoveel mogelijk thuis waardoor veel gebouwen leeg (of gedeeltelijk leeg) staan. Dat betekent dat drinkwaterinstallaties niet (of minimaal) worden gebruikt en het water in de leidingen stilstaat. En laat de legionellabacterie zich nu snel vermenigvuldigen in lauw stilstaand water tussen de 20 en 50 graden… We vertellen je graag hoe je legionellabesmettingen onder het personeel kan voorkomen en wat je straks als eerste moet doen voordat jouw bedrijf weer open gaat. 

ZO VOORKOM JE LEGIONELLABESMETTINGEN

Natuurlijk wil jij jouw werknemers zodra ze weer op kantoor mogen werken, schoon en veilig drinkwater aanbieden. Ze lopen het kantoor binnen en een van de eerste dingen die ze doen, is drinken halen. Maar wacht. Je hebt net gelezen dat er legionellagroei ontstaan kan zijn in de leidingen. Ook al is het drinken van water met Legionella niet gevaarlijk, andere bacteriën kunnen ook sterk toenemen bij deze temperatuur. Zorg er daarom voor dat je vroegtijdig de leidingen hebt doorgespoeld. Vergeet ook niet om perlators op kranen/douchekoppen te controleren op kalkaanslag en vervuiling. Ook dit is namelijk een voedingsbodem voor legionellabacteriën. Niet voor niets dat volksgezondheidsexperts waarschuwen dat de veteranenziekte op grote schaal de kop op kan steken nadat gebouwen langdurig leeg hebben gestaan. Wist je dat sommige verschijnselen van de veteranenziekte overeen komen met een coronabesmetting, zoals griepachtige klachten en longproblemen. 

WELKE MAATREGELEN MOET JIJ NEMEN?

Elk bedrijf beschikt over een collectieve drinkwaterinstallatie en heeft dus te maken met een wettelijke zorgplicht als het gaat om legionellapreventie. Afhankelijk van het type onderneming kun je, of ben je verplicht, om maatregelen te nemen om legionella te voorkomen. Het hangt hierbij vooral af van de mogelijke besmettingsbronnen binnen jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan koeltorens, spoelmachines, fonteinen, douches, vernevelingsinstallaties en brandslangen.

EVEN CONCREET…

Voordat de deuren van jouw bedrijf weer opengaan, moeten alle leidingen doorgespoeld zijn. Zet dus alle kranen open en laat het water 5 minuten lang goed doorstromen. Voorkom hierbij wel dat het gaat nevelen, want juist van de nevel kan men ziek worden. Na het doorspoelen is het water geschikt voor consumptie. Grote waterinstallaties moeten 5 a 10 minuten goed doorgespoeld worden.

Zeker weten dat jouw medewerkers straks veilig drinkwater kunnen drinken? Wij voeren graag een uitgebreid wateronderzoek uit. Advies of tips ontvangen? Bel naar: 010-5190278

🍪   Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.