Goede ventilatie, waar moet ik beginnen?!

Je hebt het vast meerdere keren voorbij zien komen in het nieuws, online of via via gehoord: het onjuist ventileren van ruimtes kan meespelen bij de verspreiding van het coronavirus. Het is belangrijk dat de lucht in een ruimte continu ververst wordt. Eventueel vervuilde binnenlucht wordt vervangen door verse buitenlucht waardoor stof en ziekteverwekkers geen kans krijgen. Natuurlijk wil jij als werkgever jouw bezoekers, klanten, huurders een optimaal binnenklimaat bieden, maar waar moet je beginnen?

STAP 1: DE HUIDIGE SITUATIE IN KAART BRENGEN

Om maatregelen te kunnen nemen, moet eerst de huidige situatie goed in kaart gebracht worden. Mogelijk ga je er van uit dat jouw ventilatiesystemen optimaal functioneren, maar werken ze niet zo effectief als je denkt, bijvoorbeeld bij een hogere / wisselende bezettingsgraad. Middels een datalogger die CO2 , temperatuur en de vochtigheid gedurende een week meet en registreert, zien we precies of, wanneer en in welke mate de ventilatie voldoet. Door daarnaast ook microbiologisch onderzoek uit te laten voeren, weet je ook of ventilatiesystemen, ruimtes en sanitairgroepen schoon zijn en in hoeverre je schoonmaakprogramma ook daadwerkelijk afgestemd is op het gebruik van het gebouw.

STAP 2: INSPELEN OP DE RESULTATEN

De resultaten van de onderzoeken ontvang je in een helder rapport. Technolab ondersteunt je graag door te adviseren hoe/waar de ventilatie/de schoonmaak beter kan, gebaseerd op de onderzoeksresultaten. Het onderzoeksrapport geeft daarnaast ook de geruststelling en inzicht aan de gebruikers dat jij als verantwoordelijke er alles aan doet om een gezond binnenklimaat te verzorgen.

STAP 3: ALTIJD UP-TO-DATE ZIJN VAN DE STAND VAN ZAKEN

Eigenlijk wil je altijd weten hoe het gesteld is met het binnenklimaat, toch? Met de sensoren van Technosense heb je altijd inzicht in de vijf belangrijkste graadmeters voor een gezond binnenklimaat:

  1. temperatuur
  2. CO2
  3. vocht
  4. fijnstof
  5. vluchtige organische stoffen

Via het persoonlijke dashboard heb je 24/7 inzicht in de resultaten en kun je direct inspelen op veranderingen.

HET IS BELANGRIJK DAT…

Er om de 15 minuten goed geventileerd wordt. Doe dit door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten (als er geen mechanische ventilatie is). Zeker na een bijeenkomst of vergadering is het extra belangrijk om daarna goed te ventileren. Bekijk alle eisen in het Bouwbesluit. Recirculatie via ventilatiesystemen wordt afgeraden wanneer meerdere personen voor langere tijd in dezelfde ruimte zitten. Ook de luchtstroom van persoon naar persoon via een tafelventilator moet vermeden worden. Ben je benieuwd geworden hoe de ventilatie binnen jouw organisatie geregeld is en of het aan de laatst gestelde eisen voldoet? Wij staan voor je klaar! Stuur een e-mail naar info@technolab.nl of bel naar 010-5190278.

🍪   Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.