Fijnstof op kantoor: Zo ongezond is printen

fijnstof op kantoor door printen

De kans dat ook jij een hoop tijd doorbrengt op kantoor is groot. Zonder dat je het door hebt kom je ‘in the office’ in aanraking met meer schadelijke stoffen dan je wellicht door hebt. Wist je dat printen bijvoorbeeld een hoop fijnstof oplevert, die jij naar alle waarschijnlijkheid inademt? We vertellen je er alles over in onze nieuwe blog.

Soms denk je dat het beter is om niet naar buiten te gaan, door alle berichten over luchtvervuiling, smog en longproblemen bij mensen in de Randstad. Toch blijkt uit onderzoek dat werknemers die binnen werken, met stoffen in aanraking komen die veel ongezonder kunnen zijn. Dit kan zijn door slechte en vuile vloerbedekking, bouwmaterialen, verf, plafondplaten, rokende collega’s, printers en slechte ventilatie.

De concentratie schadelijke stoffen die vrijkomen zijn soms schrikbarend hoog, zeker als je een fanatiek rokende collega hebt, die dol is op printen en de hele dag over oude, verpulverende vloerbedekking loopt. Je snapt dat de hoeveelheid fijnstof die rond dwarrelt en waar jij in moet werken niet bevorderlijk is voor je gezondheid. In Nederland zijn geen normen voor de fijnstof in de werkomgeving. Er zijn in de milieuwetgeving echter wel normen voor de hoeveelheid van fijnstof in de buitenlucht die steeds verder omlaag gaan. De resultaten van vervuilende stoffen in het binnenklimaat zijn niet mis. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, je benauwd voelen, met regelmaat verkouden zijn en huidklachten ontwikkelen. De gevolgen van blootstelling aan fijnstof komen vaak pas na langere tijd naar voren. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Hoe voorkom je dit?

Een belangrijke factor in dit verhaal is ventilatie. Een goede ventilatie voorkomt dat fijnstof zich verspreid of blijft hangen. Zeker in ruimtes waar vergaderd wordt of waar een kopieermachine of printer staat moet minimaal vier keer per uur het totale luchtvolume worden vervangen. We adviseren dan ook om deze apparatuur in aparte ruimtes te zetten waar voldoende ramen zijn die open kunnen of waar de ventilatie hier op is afgestemd.

Mocht je een werkplek hebben waar een luchtbehandelingssysteem aanwezig is, dan is de kans groot dat het in de zomer koel blijft en in de winter behaaglijk. Heel fijn, maar ventileren door een raam te openen is dan vaak lastig en ook dat kan de nodige schadelijke situaties met zich mee brengen. Wat dacht je dat schimmels in zo’n systeem met je longen doen? Je kunt zelf last krijgen van het Sick Building Syndrome (hebben we ook een blog over geschreven).

In alle gevallen is het belangrijk dat er met regelmaat wordt gecontroleerd op fijnstof, schimmels en luchtvochtigheid. Door de resultaten tegen het licht te houden is al snel te concluderen of jouw werkomgeving gezond of ongezond is. En als je Technolab inschakelt, komen we uiteraard ook nog eens met een passende oplossing. Zo kun je naar hartenlust je printende collega toelachen.

🍪   Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.