De keerzijde van onze tropische zomer

nadelen tropische zomer

Velen zullen met volle teugen genieten van dit tropische weer. Avonden lang buiten, dagjes naar het strand en een lekker kleurtje. Heerlijk hè? Toch zit er ook een flinke keerzijde aan dit warme weer.

We horen bijvoorbeeld continu dat we zuinig moeten zijn met water en dat de natuur nog nooit zo droog is geweest als nu. Aan de oproep om geen water te verspillen wordt massaal gehoor gegeven. Dat is fijn, maar toch zitten daar ook gevaarlijke aspecten aan.

Veel gebouwen zijn intens opgewarmd, de hitte zit in stenen, fundamenten en leidingen. Het gevolg daarvan is dat de watertemperatuur in de waterleidingen hoger is dan normaal. Als we dan extreem zuinig doen met water, levert dat langdurig stilstaand water in de leidingen op, waarvan de temperatuur hoog is. Legionella is dan een serieus risico. Dat is precies de reden waarom de verzoeken om legionellacontroles als paddenstoelen uit de grond springen.

Is er een echte oplossing? Niet echt. Want je wil nog steeds geen water verspillen. Als je een keer extra gaat douchen, zul je merken hoe warm het eerste water uit de kraan aanvoelt. Stap pas onder de douche als je met je hand voelt dat het water kouder wordt. Een extra legionellacontrole is natuurlijk de beste tip.

En hoe zit dat eigenlijk met de lucht?

Door de warmte gebruiken we luchtklimaatsystemen anders dan normaal. Veel ramen worden dicht gehouden om de koude lucht binnen te houden. Het gevolg is dat de toevoer van verse lucht van buiten veel minder is en we de lucht continu ‘hergebruiken’. Het CO2 gehalte neemt toe, maar ook schimmels en bacteriën in de lucht nemen toe. Daardoor wordt het binnenklimaat slechter en ontstaan klachten bij medewerkers.

Dit probleem is op te lossen door, met name in de ochtend, de ramen toch een paar uur open te zetten om frisse lucht binnen te laten. Zit je in een gebouw waarvan de ramen niet open kunnen, dan wordt het iets lastiger. Vraag dan de facilitair manager om waar nodig de instellingen aan te passen en vooral met regelmaat de systemen te laten controleren.

Op die manier kom je, zowel droog als nat, die tropische zomer wel door.

🍪   Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.