Waarom legionellapreventie juist nu zo belangrijk is.

blog legionellapreventie open kranen

Als we straks weer massaal op kantoor mogen werken, is legionellapreventie voor veel bedrijven en instellingen extra belangrijk. Door de coronacrisis staat drinkwater soms een lange tijd stil, waardoor het risico op de groei van de legionellabacteriën toeneemt.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) roept bedrijven en instellingen daarom op om extra aandacht te besteden aan het voorkomen van legionella. De ILT stuurde een brief naar bedrijven die met legionella geconfronteerd kunnen worden. In de brief staat welke concrete stappen bedrijven moeten zetten om de drinkwaterinstallatie op een veilige manier op te starten.

Wat zijn de risico’s?

Ieder jaar lopen honderden mensen een besmetting op met de legionellabacterie in de vorm van een ernstige longontsteking, waarvan er enkele tientallen overlijden. Daarnaast houden veel patiënten hier chronische klachten aan over. Deze legionellabesmettingen kunnen meestal worden voorkomen. De ILT gaat nadat een versoepeling van de corona maatregelen voor prioritaire instellingen een feit is, controleren of de risico’s zijn beperkt.

Hoe voorkom je legionella in stilstaand water?

  • Spoel eerst het toilet door.
  • Laat alle kranen meer dan 1 minuut doorlopen.
  • Laat het water rustig stromen en voorkom spetteren.
  • Doe dit met warm en koud water. (Bij mengkranen op de middelste stand.)

Advies of hulp nodig bij het legionellapreventie? Of gewoon een keer sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op! 

🍪   Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.