Het is hoogtij herfst en bijna winter, om het binnen behaaglijk te krijgen gaat de verwarming dus weer aan. Heel fijn natuurlijk, maar daarmee creëer je nog niet een gezond binnenklimaat. Want een gezond binnenklimaat betekent ook een goede luchtvochtigheid van 40%-55%. Een droge lucht veroorzaakt namelijk vervelende gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en irritatie van neus, keel en ogen.

Te droge lucht

Echt veel te droge lucht komt niet heel vaak voor, zelfs niet als het buiten vriest. Alleen bij extreem lage luchtvochtigheden, zoals in vliegtuigen, kunnen we last krijgen van irritaties aan de luchtwegen. Typische droge lucht klachten (zoals droge ogen) zijn vaak het gevolg van stof, de rook van kaarsen en ander irriterende stoffen in de ruimte. Vooral in combinatie met een te hoge temperatuur èn te weinig verse luchttoevoer kan dat klachten opleveren.

Binnenklimaat in huis

Zodra de verwarming in huis aangaat, worden vaak waterbakjes aan de radiator gehangen om de ruimte te bevochtigen. Echter schuilt hierin het gevaar van stilstaand water. Oftewel bron van schimmels en bacteriën. Daarbij is de kans klein dat de lucht in de ruimte hiermee daadwerkelijk goed bevochtigd wordt. Want voor de hoeveelheid water die er verdampt wordt, kun je het ook laten. Die hoeveelheid is namelijk erg gering. Beter kun je een krachtige luchtbevochtiger geschikt voor het aantal vierkante meters in de ruimte neerzetten.

Binnenklimaat in bedrijf

Het aantal vierkante meters in een bedrijf is natuurlijk aanzienlijk meer dan die in een woning. Daarbij heeft een groot kantoorpand of bedrijfsruimte vaak een open indeling. Professionele, industriële luchtbevochtigers zijn dan nodig voor het verkrijgen van een gezonde luchtvochtigheid. Dit zijn de zogeheten vaste luchtbevochtigers die een vaste plaats in het luchtbehandelingssysteem of in de ruimte nodig hebben. Je kunt ook vaste luchtbevochtigers permanent opstellen. Deze luchtbevochtigers kunnen rechtstreeks worden aangesloten op de waterleiding.

Onderhoud aan luchtbevochtigingssystemen

Als het om luchtkwaliteit en binnenklimaat gaat is Technolab de meest ervaren partner als het aankomt op inspectie, controle en onderhoud. Luchtbevochtigingssystemen in bedrijven en kantoorpanden dragen bij aan een gezond binnenklimaat voor werknemers. Als deze systemen niet goed onderhouden worden, kan dat leiden tot gezondheidsklachten op de werkvloer. Periodiek onderhoud door Technolab kan dit helpen voorkomen. Ons inschakelen of meer informatie? Neem dan contact op (telnr.010-5190278 of info@technolab.nl). We helpen je graag.