Legionella op vakantie? Mooi niet!

Legionella op vakantie

Zo fijn deze tijd van het jaar. Het warme weer maakt zijn intrede, de zomer komt eraan. De reeds geboekte vakantie komt in zicht en de voorpret kan beginnen. Maar de hoger wordende temperaturen zorgen ook voor een verhoogde kans op de nare bacterie legionella. Legionella is een bacterie die bij inademing een ernstige longontsteking kan veroorzaken. De bacterie zit in verneveld water, die ingeademd kan worden tijdens bijvoorbeeld het nemen van een douche.

Bij een buitentemperatuur lager dan 20°C is er weinig risico op legionella. Legionella bacteriën groeien boven de 20°C, met een voorkeur tussen de 30°C en 40°C. Let op: In Nederland is de bewustwording voor (preventie van) legionella redelijk groot, in andere landen is dit veelal nauwelijks aanwezig. Daarom hieronder tips voor tijdens een vakantie in het buitenland.

TIP #1

Spoel indien mogelijk het warme en koude water minimaal 2 minuten goed door voor gebruik. Zet hierbij de temperatuur op minimaal 60°C. Je weet namelijk nooit hoe lang je vakantieadres niet gebruikt is en dus hoe lang het water heeft stilgestaan en mogelijk Legionella bevat. Let op: Verlaat tijdens het doorspoelen de ruimte om te voorkomen dat je de nevel inademt en zet een raam open.

TIP #2

Besmetting met de legionella bacterie krijg je uitsluitend door het inademen van de waternevel. Wanneer je het water binnenkrijgt met tandenpoetsen of omdat je een glas water hebt gedronken kan dit geen kwaad. Mocht je nu echt het zekere voor het onzekere willen nemen, dan bieden de anti-Legionella douchekoppen van Technolab uitkomst. Zo kun je veilig douchen zonder de nevel in te ademen.

TIP #3

Vooral opgewarmd koud water is een risicobron. Denk hierbij aan een tuinslang of buitenkraan. In deze kranen of slangen blijft vaak een laagje water zitten, wat bij hoge temperaturen snel opwarmt. Laat ook deze eerst even goed doorspoelen voor je ze gaat gebruiken.

TIP #4

Weer thuis van vakantie? Plof dan niet gelijk op de bank, maar spoel na thuiskomst ook weer alle kranen met koud en warm water door. Eerst spoelen, dan douchen!

Gelukkig is het in Nederland goed geregeld. Om de mogelijkheid van besmetting met legionella zoveel mogelijk te voorkomen is er in Nederland een Drinkwaterwet van kracht. Die wet schrijft eigenaren van collectieve watervoorzieningen voor wat zij verplicht zijn te doen aan legionellapreventie. Technolab voorziet hierin door hun specialisme in wateronderzoek. Technolab is namelijk BRL 6010 en ISO 17025 gecertificeerd. Zij voeren hiertoe controles uit, nemen de benodigde monsters en doen de analyse hiervan. Vervolgens maken zij de risicoanalyse en zetten het beheersplan uit.

Neem de tips vooral ter harte en wees altijd alert op verdachte waterbronnen. Vakantie moet natuurlijk vooral zo ontspannen en relaxed mogelijk zijn. Deze tips helpen je vast een eindje op weg. Fijne vakantie!

🍪   Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.