Vuurwerk is prachtig om te zien en veel mensen genieten met volle teugen van die ene dag in het jaar dat vuurwerk ècht mag. Ondanks de pracht en praal komen er steeds meer geluiden om het afsteken van vuurwerk aan banden te leggen. Niet alleen vanwege de vele ongelukken, maar ook vanwege het milieu en je gezondheid. Bij het afsteken van vuurwerk komt er namelijk een flinke hoeveelheid fijnstof en schadelijke stoffen vrij.

Fijnstof

Fijnstof zijn kleine roet-en stofdeeltjes. Het blijkt dat tussen 24.00 en 02.00 uur op Nieuwjaarsmorgen het fijnstofgehalte in de lucht wel 40 keer groter is dan normaal. Het hangt een beetje af van het weer, maar bij weinig wind blijft er erg veel fijnstof hangen. Dat verklaart ook waarom het met oud en nieuw snel mistig kan lijken.

Fijnstof is voor niemand goed, maar het is extra ziekmakend voor mensen met zwakke longen. Het fijnstof daalt neer en komt zo in de bodem terecht en zorgt mede voor water- en bodemvervuiling. Onverbrande vuurwerkresten helpen daar een handje bij. Om de knallen en mooie kleurtjes te krijgen worden er verschillende zware metalen in het kartonnen kokertje gestopt. Een deel verbrandt, een deel daalt als fijnstof neer en een deel blijft op de grond achter. Het gaat om barium, antimoon en strontium, allemaal stoffen die schadelijk zijn voor mens en dier en ook voor planten. Koper hoort ook nog in dat rijtje thuis, een metaal dat bij te hoge concentraties giftig en funest is voor het waterleven.

De ingrediënten van vuurwerk

  • Antimoon is zeer giftig. Het is bijzonder schadelijk voor het spijsverteringskanaal.
  • Barium is zeer giftig, het leidt tot opzwellen van de hersenen en is schadelijk voor de lever, nieren en het hart. Bij grote hoeveelheden kan het leiden tot verlamming en zelfs tot de dood. Zuiver barium ontbrandt aan de lucht. Wie er mee werkt kan stoflongen krijgen.
  • Cadmium is zeer giftig en het hoopt op in het lichaam. Cadmium is schadelijk voor nieren, longen en lever. Het maakt botten minder sterk en het is kankerverwekkend.
  • Perchloraat is een gif dat slecht is voor stofwisseling, de groei en ontwikkeling van het lichaam. Het is een medicijn voor mensen met een overactieve schildklier.
  • Stabiele strontium isotopen leveren geen grote problemen voor het menselijk lichaam op, radioactieve des te meer omdat ze verschillende vormen van kanker en allerlei botziektes doen ontstaan.

Conclusie

Na het schrijven van dit eerlijke artikel kunnen we tot de conclusie komen dat vuurwerk niet echt bijdraagt aan een gezonde lucht. Ondanks dat begrijpen we dat vuurwerk een bijzondere manier is om het nieuwe jaar in te luiden en duimen we voor inventieve oplossingen die hetzelfde feestelijke effect geven, maar met minder schadelijke consequenties. Gelukkig nieuwjaar!