In Nederland wordt er veel over het weer geklaagd, met stipt op nummer 1 staat regen. Te vaak, te veel. Maar wist je dat regen als het om de luchtkwaliteit gaat eigenlijk een geheim wapen in de strijd is tegen fijnstof (ook wel aërosolen genoemd)?

Herkomst fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes die in de lucht zweven. Het is een vorm van luchtvervuiling. Ongeveer 75% van de totale hoeveelheid fijnstof in Nederland is het gevolg van menselijk handelen. De hoogste concentraties fijnstof in Nederland vinden we in de Randstad en in Noord-Brabant. Dit zijn dichtbevolkte regio’s met luchthavens, veel zware industrie en intensieve veehouderijen. Hier zijn ook hoge concentraties van deeltjes roet, het ultrafijnstof, te vinden. In de directe omgeving van snelwegen liggen de concentraties boven de maximale grens. De uitstoot door dieselauto’s en vrachtwagens met daarbij de slijtage van banden en het wegdek zorgen voor deze hoge concentraties. Fijnstof komt ook rechtstreeks uit de natuur. Denk aan zeezout, het restant dat overblijft na verdamping van zeewater. En wat te denken van Saharazand dat onze kant uit waait, als dun laagje rood stof op je auto.

Positieve effect van regen op fijnstof

In de meteorologie noemt men de stof- en andere deeltjes in de atmosfeer ook wel ‘aërosolen’. Water dat als neerslag naar beneden komt, zorgt dat aërosolen uit de atmosfeer worden verwijderd.
De regen is dus van cruciaal belang voor het effect van fijnstof op het klimaat. De lucht wordt als het ware schoon gewassen. Je kan dus het beste na een regenbui de ramen en deuren opzetten voor extra frisse en vooral schone lucht.

Check van luchtkwaliteit

Wist je dat er zelfs door printen op kantoor fijnstof vrijkomt in de ruimte en vervuilde luchtkanalen ook hoge hoeveelheden vervuiling het kantoor in kunnen blazen? Of werk je in een bedrijf met veel industriële machines dan is het laten checken van de luchtkwaliteit zeker een aanrader. Benieuwd hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is in jouw bedrijf? Schakel ons in voor een deskundig chemisch/fysisch of microbiologisch onderzoek om de luchtkwaliteit en daarmee de werkvloer voor je werknemers zo gezond mogelijk te houden.