De kantoren in Nederland worden steeds moderner en milieubewuster uitgerust. Termen als ‘flexwerken’ en ‘de kantoortuin’ vliegen je om de oren. Alles voor een fijnere werkomgeving waarin werknemers goed en productief kunnen werken. Toch zit er in deze kantoren vaak een groot productiviteits-lek dat vrij gemakkelijk kan worden gedicht.

Een aspect dat werkgevers of facilitymanagers vaak over het hoofd zien wanneer zij brainstormen over hoe een ‘goede werkplek’ er uit moet zien, is het belang van een goed binnenklimaat. En dan hebben we het niet over hoe lekker koel of lekker warm het op kantoor is. Een slecht binnenklimaat kan een bedrijf namelijk een productiviteitsverlies van duizenden euro’s per werknemer per jaar kosten. 

Wanneer werknemers langere tijd doorbrengen in een kantoor waar een ongezond binnenklimaat hangt, kan op korte termijn gemerkt worden dat dit van invloed is op de gezondheid. Men kan vaker of sneller last krijgen van hoofdpijn, een benauwd gevoel, een verkoudheid of allergieën die opspelen. Daarnaast is onderzocht dat ongezonde lucht zorgt voor een extreme daling van het concentratievermogen.

De meeste klachten over het binnenklimaat blijken juist voor te komen in moderne, goed geïsoleerde gebouwen waar geen ramen geopend kunnen worden. Deze kantoren hebben systemen voor luchtbehandeling, maar deze systemen worden vaak niet goed geïnstalleerd of het ontbreekt aan goed onderhoud waardoor de luchtkanalen vervuild raken. Printers, kopieermachines en computers kunnen de luchtkwaliteit nog verder verslechteren en een verkeerde luchtvochtigheid stimuleert de groei van bacteriën, virussen en schimmels.

Het is dus erg belangrijk om regelmatig de luchtkwaliteit te controleren om vast te stellen of jouw kantoor een gezond binnenklimaat heeft waar de werknemers in kunnen werken zonder dat zij ongemerkt vaker ziek worden. Wanneer er met zorg naar de kwaliteit van de lucht en regelingssystemen wordt gekeken en deze regelmatig worden onderhouden, zul je merken dat werknemers significant beter kunnen functioneren en presteren. Wanneer zij werken op een kantoor met een gezond binnenklimaat zullen zij zich energieker en gezonder voelen, wat natuurlijk zal leiden tot betere resultaten voor het bedrijf.

Benieuwd hoe het gesteld is met het binnenklimaat van jouw kantoor? Als je Technolab inschakelt, komen we niet alleen op korte termijn bij je langs, maar komen we uiteraard ook nog eens met een passende en op maat gemaakte oplossing.