LUCHTKWALITEIT IN HUIZEN EN KANTOREN IS BELABBERD
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat in Europa jaarlijks 120.000 mensen sterven als gevolg van een slecht ‘binnenklimaat’. De organisatie vraagt de Europese Unie om harde maatregelen.
De lucht in huizen en kantoren is soms net zo vies als langs een drukke snelweg. ‘Dit is al jaren zo, het wordt er alleen niet beter op’, zegt Annelies van Bronswijk, emeritus hoogleraar gezondheidstechniek voor het gebouw aan de TU Eindhoven. ‘Het is zelfs nog een beetje erger. Vooral binnenshuis en in scholen is het belabberd gesteld.’
Je kunt eigenlijk stellen dat we een beetje zijn doorgeslagen met het isoleren van huizen en kantoren, waardoor er nauwelijks frisse licht binnenkomt. We hebben wellicht iets teveel naar energiezuinigheid gekeken, waarmee we ventilatie en een gezond binnenklimaat een beetje uit het oog zijn verloren. Het is belangrijk dat én naar energiezuinig én een goede luchtkwaliteit moeten kijken. En dan op zo’n manier dat we niet allerlei gezondheids- en comfortproblemen creëren.
Het is zelfs zo dat onderzoeken uitwijzen dat de ontwikkeling van reken- en taalcapaciteit van kinderen met 20 procent daalt als de luchtkwaliteit in het klaslokaal slecht is. Tel daarbij op dat het concentratievermogen van volwassen extreem daalt en dat er allerlei lichamelijke klachten de kop op steken. Of heb je nooit gehoord van medewerkers met hoofdpijn, loopneuzen en allergieën?
ZORG VOOR EEN CONNECTIE MET BUITEN OF VOOR EEN GOED FUNCTIONEREND LUCHTBEHANDELINGSSYSTEEM
Om de lucht schoner te krijgen, moeten de regels die in het Bouwbesluit staan over voldoende frisse lucht, worden verruimt, zegt Van Bronswijk. Op die manier zou de luchtkwaliteit in woningen en basisscholen beter moeten worden. Maar ook je gezonde verstand helpt al. ‘Als je nou eens door het huis of je kantoor heen loopt en kijkt of iedere ruimte in het huis een connectie met buiten heeft die het hele jaar open staat, dan is dat al een goed begin.’
En mocht er nou een luchtbehandelingssysteem zijn, dan is dat ook meer dan goed. Mits het systeem met regelmaat wordt gecontroleerd door een professionele partij zoals Technolab. Zij controleren op bijvoorbeeld schimmels en bacteriën, zodat de lucht die binnenkomt schoon en gezond is en leerlingen en medewerkers zonder zorgen lekker in hun vel zitten.