Het is zomer en we hebben alweer een aantal warme dagen achter de rug. De temperaturen op de werkvloer kunnen dan ook behoorlijk oplopen en er is dan niks fijner om de airco aan te zetten voor wat verkoeling. Maar hier schuilt wel een gevaar. Als een airco namelijk een lange periode niet gebruikt is, kan hierin door het stilstaande condenswater zich een biofilm ontwikkelen. Door het koelen van de vochtige buitenlucht treedt namelijk vaak condensvorming op bij de koeler. In dit water kan micro-biologische groei en uiteindelijk een biofilm optreden.

Biofilm

Een biofilm is een laag micro-organismen omgeven door zelf geproduceerd slijm vastgehecht aan een oppervlak. Deze slijmlaagjes heb je vast wel eens gezien of gevoeld op plekken waar water langere tijd heeft stilgestaan, bijvoorbeeld op de (spekgladde) bodem van een buitenzwembadje in de zomer.

Klachten

Vaak merk je dat als in de praktijk een dergelijke airco opgestart wordt, er een muffe, vieze (en waarschijnlijk ongezonde) lucht vrij komt. Klachten die gerelateerd kunnen zijn aan de lucht van een vervuilde airco zijn: verschillende allergische reacties, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, branderige ogen, droge huid, keelpijn en luchtwegirritaties.

Inspectie

Redenen genoeg dus om de airconditioning aan een periodiek onderzoek of inspectie te laten onderwerpen door de specialisten van Technolab. Zij kunnen dan bepalen in hoeverre de airco schone, gezonde lucht verzorgt of in hoeverre een reiniging of desinfectie van de airco van belang is.

Al onze onderzoeken kunnen worden opgenomen in een serviceovereenkomst, zodat men periodiek op de hoogte wordt gebracht van de microbiologische en/of chemische staat van de airco’s, (klimaat)installaties en de bijbehorende (werk)ruimten.

Op deze manier kan men vroegtijdig actie ondernemen waardoor gezondheidsklachten, ziekteverzuim, technische klachten en daarmee hoge kosten kunnen worden voorkomen. Technolab zorgt voor een gezond binnenklimaat voor u en uw medewerkers en ondersteunt u hierin graag met een helder advies.