Frisse en gezonde lucht en een schoon kantoor is een van de grootste indicatoren voor een fijne werkomgeving. Werknemers zijn productiever, worden minder snel ziek en zijn meer tevreden over hun werk en werkplek. Toch blijkt uit onderzoek dat bij veel bedrijven de lucht op kantoor ongezonder is dan de buitenlucht in een drukke stad. Met de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk besteden we weer even aandacht aan de omstandigheden op de plek waar je toch de meeste uren van een gemiddelde werkdag doorbrengt.

In deze blog geven we je tips en een checklist om erachter te komen hoe het er voor staat bij jouw kantoor. Is het antwoord op een van de vragen uit de checklist ‘nee’? Dan kun je aan de slag met de verbeterpunten.

  • Zijn de kasten op kantoor gesloten?
  • Is er een ‘clean desk policy’ van kracht?
  • Staan kopieermachines en printers in aparte ruimtes?
  • Hebben de medewerkers zelf invloed op het binnenklimaat?
  • Zijn er planten op kantoor?
  • Is de luchtvochtigheid op peil?
  • Werkt het ventilatiesysteem optimaal?

Clean desk

Open en rommelige ruimtes zijn dè broedplaats voor stof. Wanneer een kantoor niet geventileerd kan worden of wanneer er niet regelmatig wordt opgeruimd, blijven stofdeeltjes hangen in de ruimte. Werknemers kunnen last krijgen van een benauwd gevoel. Ook kunnen ze op termijn eerder last krijgen van astma of allergieën. Gesloten kasten bieden minder mogelijkheid voor stofophoping en een ‘clean desk policy’ zorgt voor schone en lege bureaus die gemakkelijk schoon gemaakt kunnen worden.

Machines

Grote apparaten zoals printers en kopieermachines produceren een grote hoeveelheid fijnstof die alles behalve bevorderlijk is voor de gezondheid. Het is dus verstandig deze apparaten in een aparte ruimte te plaatsen met voldoende ramen en luchttoevoer. Helemaal optimaal is een ruimte waar het ventilatiesysteem specifiek is ingericht op regelmatige en intensieve filtering van de lucht.

Klimaatsysteem

In kantoren met een luchtreguleringssysteem is het meestal niet mogelijk om een raam te openen of de verwarming wat hoger of lager te zetten. Probeer ruimtes zo in te richten dat werknemers enige controle hebben over de klimaatbeheersing. Dit is bijvoorbeeld het raam dat open of op een kiertje kan, maar ook de afstandsbediening voor de airconditioning of de bediening voor de verwarming binnen bereik.

Schone lucht

Planten zijn natuurlijke luchtfilters én een leuke toevoeging voor de kantoorruimte. Uit onderzoek is gebleken dat planten de “schone luchtervaring” op kantoor dusdanig verhogen dat ze hiermee de concentratie, creativiteit en effectiviteit van werknemers kunnen verhogen mits deze goed worden onderhouden.  Luchtbehandelings- en klimaatsystemen daarentegen zijn niet zo aantrekkelijk als planten, maar ze werken wel een stuk effectiever. Om deze systemen goed te laten werken, is het nodig om deze regelmatig te onderhouden en de filters goed te reinigen.

Conclusie

Een gezonde werkomgeving zorgt voor blije en productieve werknemers. Met bovenstaande tips kun je aan de slag om zo een optimale luchtkwaliteit te garanderen. Een professionele partij zoals Technolab kan je hierbij helpen. Zij controleren periodiek het systeem op ziekmakende bacteriën, de hoeveelheid CO2 en zuurstof en de relatieve luchtvochtigheid. Door de resultaten bij te houden, kun je goed in kaart brengen of jouw werkomgeving gezond of ongezond is. Wanneer je Technolab inschakelt, komen we uiteraard ook met een passende oplossing voor de verbeterpunten in de resultaten.